Peter Billiau, CIO van Yara vertelt over organisatieontwikkeling en meer specifiek over de manier waarop hij bouwt aan een sterk team om verandering te brengen.

Naam: Peter Billiau
Rol: CIO, Yara

Wij spraken met Peter Billiau over de kracht van teambuilding. Peter geeft inzicht in zijn aanpak om te bouwen aan een sterk team om verandering te realiseren. (Deel 3)

Welk leiderschapsconcept is volgens jou over-rated?
Rolemodelling, absoluut. Ik voel me niet gemakkelijk bij dat soort woord. Dat sluit mensen zo op. Als ik een rolmodel ben betekent dat dan dat ik geen enkele fout meer mag maken? Ik ben niet het voorbeeld, ik ben een mens, ik probeer dingen, soms lukt het soms niet. Ik probeer authentiek te zijn maar dat lukt niet altijd. Ik word soms ook razend. Ik geef een voorbeeld: na de laatste teambuilding die ik had met mijn team spraken ze mij aan met de opmerking “Peter, wat heb jij gegeten vandaag? Die sessie was barslecht”. En dan sta je daar… Ik heb die dag slecht geslapen. Ik probeer aan goed change management te doen en eerlijk te zijn en kom dan tot de constatering dat ik mijn eigen team gewoon de hele dag heb opgezweept. Dat soort dingen gebeurt ook. Ik ben geen rolmodel, ik probeer alleen maar. Soms lukt het en soms lukt het niet … SAMEN kunnen we dingen doen.

Hoe bouw jij aan dat SAMEN, aan jouw team m.a.w.?
Ik geloof in de power van teambuilding. Ik trek elk kwartaal drie dagen uit waarop ik met mijn team in het groen zit. Nu, in deze COVID-tijden doen we dat ook met een video conference op afstand, we blijven die drie dagen behouden. Dat zijn essentiële momenten om stil te staan bij wie we zijn, waarom we doen wat we doen. Die drie dagen zijn een stuk ‘soft’ en een stuk ‘hard’ qua inhoud. Die momenten zijn voor mij erg belangrijk. Ik ben nu drie jaar samen met mijn team aan de slag en ze geven ook aan dat ze heel blij zijn met het traject dat we samen hebben afgelegd. Je moet die ruimte laten, die momenten voorzien om feedback te laten komen.

Hoe begin je eraan wanneer je een nieuwe team moet bouwen?
Met mijn eerste teambuilding. Ik probeer steeds die eerste teambuilding bij mij thuis te organiseren, dus eigenlijk mijn team thuis te ontvangen. Dat is altijd een beetje onderhandelen met mijn vrouw die dat iets minder leuk vindt, maar meestal vinden we wel een modus operandi. Ook dat is een moment van authenticiteit trouwens (lacht). Als je mensen bij je thuis uitnodigt is dat anders dan in een werkcontext. Mensen zien uiteraard hoe je leeft. Is het groot, klein, rommelig, mooi, …. de vele dingen waar je op let wanneer je in het huis van een vreemde komt. Maar mensen gedragen zich ook anders dan in een werkcontext, dat maakt een belangrijk verschil. Ik zorg er ook voor dat we tijdens die drie dagen niet geserveerd worden. ’s Avonds gaan we wel op restaurant maar overdag moeten we zelf dingen voorzien en dat verplicht het team om een organisatie (een manier van samenwerken) te vinden die werkt. Met de verschillende teams waarmee ik die eerste teambuilding bij me thuis deed, kwamen er telkens tranen en emoties naar boven. Om één of andere reden zorgt die setting ervoor dat mensen gaan naar echte verhalen, vertellen over waar ze echt mee zitten …. En dat is een ongelooflijke starter voor een gesprek.