Testimonial - Tarkett

Testimonial - Tarkett

Naam: Wim Van Medegael
Rol: Plant manager

TARKETT GROUP

Tarkett is een internationale marktleider in innovatieve oplossingen voor vloerbedekking en sportveldbekleding. Met een breed scala aan producten, waaronder vinyl, linoleum, tapijt, rubber, hout, laminaat, kunstgras en atletiekbanen, bedient de groep klanten in meer dan honderd landen wereldwijd. Tarkett verkoopt dagelijks 1,3 miljoen vierkante meter vloeroppervlak voor ziekenhuizen, scholen, woningen, hotels, kantoren, winkels en sportvelden. De hoofdzetel bevindt zich in Parijs en de groep heeft 12.000 werknemers (van wie 500 in België) in 34 productiesites. In 2021 bedroeg de omzet 2,8 miljard euro. Tarkett is een beursgenoteerd bedrijf.

Welke zijn de doelstellingen voor het opleidingstraject van de Teamleaders?

Wim Van Medegael: “Zelf ben ik nu meer dan 2 jaar Plant Manager in Dendermonde. Vrij snel na mijn start werd me duidelijk dat veel van de teamleaders niet goed wisten wat er van hen verwacht werd en ze zich dan ook niet erg comfortabel voelden bij sommige van de aspecten van het leiden van een team. De communicatie tussen de verschillende managementlagen liep ook niet steeds even vlot, en de samenwerking over departementen heen verliep al wel eens stroef. Het traject dat we voor ogen hadden moest hier mee een antwoord op bieden. Het viel mij ook op dat sommigen met veel heimwee terugdachten aan de ‘Desso’ tijd, een tijd die nu toch al ongeveer 5 jaar achter ons ligt. We maken nu deel uit van een grote internationale groep met hoofdzetel in Frankrijk, waarbij de afstand tot de uiteindelijke beslissingsnemers natuurlijk als erg groot aanvoelt voor mensen op de vloer.”

Waarom SANGOO?

Wim Van Medegael: “De aanpak die jullie voorstelden heeft ons erg gecharmeerd, jullie aanpak zet mensen aan het denken en zorgt voor bewustwording. Jullie business experience is ook duidelijk een differentiator, het is anders dan wat andere leveranciers aanbieden. Jullie hebben ons tijdens het voortraject ook duidelijk nieuwsgierig gemaakt en deze nieuwsgierigheid heeft er zeker toe bijgedragen dat we voor jullie hebben gekozen. Wat ook zeker heeft geholpen is jullie persoonlijkheid: ‘down-to-earth’, menen wat je zegt, overtuigd van jullie toegevoegde waarde. Misschien moeten jullie initieel nóg duidelijker maken wat er allemaal mogelijk is. Jullie bieden echt een ruim scala aan, met veel mogelijkheden waaruit kan gekozen worden. Anderzijds hebben we dat nu samen opgebouwd …

Hoe evalueer je de samenwerking tot nu?

Wim Van Medegael: “De logica om eerst met het management team door het SANGOO proces te gaan heeft duidelijk toegevoegde waarde. Het helpt om achteraf de rest van de organisatie te ondersteunen doorheen het traject. Het creëert een terminologie die er voorheen niet was. Als manager zou je dat eigenlijk regelmatig eens moeten doen; je laten meenemen in iets dat je aan het denken zet. Het interactieve SANGOO-verhaal neemt mensen mee, het overtuigd deelnemers op een andere manier dan het klassieke klaslokaal/lesgever concept. Deelnemers krijgen erg praktische, herkenbare concepten aangereikt, samen met een handzame manier om deze in de praktijk te brengen. Jullie flexibiliteit is ook erg sterk. Jullie beschikken over voldoende kennis en ervaring om jullie aan te passen aan onze noden. Ik herinner me nog dat we aan het begin van het traject geen duidelijk beeld hadden wat de inhoud van de volledige traject was. Het was immers voor niemand duidelijk wat de specifieke behoeften van de teamleaders waren. Jullie hebben ons ‘verplicht’ om mee te bouwen aan het traject van de teamleaders, wat er voor zorgt dat het beter ingebed wordt. Het feit dat we hier samen mee aan de slag zijn gegaan en dit samen hebben kunnen vormgeven, is zeker een plus.”

Heeft het traject toegevoegde waarde?

Wim Van Medegael: “Voor mijzelf had het traject vanaf de start toegevoegde waarde. Het plezier dat jullie uitstralen is erg aanstekelijk …. Ik heb jullie nooit als trainers gezien, eerder als partners. Jullie leveren geen ‘trainingskunstje’, jullie trainingen zijn echt wel van een hoger niveau. Het traject van de teamleaders vind ik zeker een succes. Ik merk na elke sessie dat de teamleaders groeien in hun rol: ze komen op voor hun mening op een constructieve, respectvolle manier. Ze komen met goede suggesties hoe dingen aan te pakken. Ze durven vragen te stellen …. Op het management niveau is het beeld wat diverser: de managers die ook kijken naar de menselijke kant van professioneel samenwerken hebben er duidelijk iets aan.

Vind je het traject een succes?

Voor de ‘technische’ managers, ligt het wat moeilijker: het is voor hen misschien wel een persoonlijke verrijking, maar het toepassen in de praktijk vinden ze moeilijker. Naar de toekomst toe, denk ik dat de alignering tussen de management laag en de teamleader laag nog verder versterkt dient te worden. We hebben hier al de eerste positieve resultaten gezien, maar het is nog broos. We merken dat we hier nog extra ondersteuning moeten voorzien.”