Testimonial - MOSA

Testimonial - BASF

Willem Stas
Chief Operations Officer (COO) Koninklijke Mosa

MOSA

Bij Mosa hebben ze passie voor keramiek. Al meer dan 140 jaar produceren ze tegels uit de zuiverste grondstoffen en dankzij jarenlange ervaring en een rijke geschiedenis in de productie van keramische tegels komt tijdloze esthetiek samen met functionaliteit en puur vakmanschap. Als mondiaal opererend bedrijf hecht Mosa veel waarde aan lokale productie. Vandaag de dag ontwerpt, ontwikkelt en produceert Mosa haar tegels nog altijd in Maastricht, de stad waar het bedrijf in 1883 werd opgericht.

Interesse om meer te lezen over dit bedrijf? https://www.mosa.com/nl-nl

In het voorjaar van 2022 beslisten Willem Stas en zijn team om in zee te gaan met SANGOO. Als COO van het tegelbedrijf Mosa voelde hij de nood aan ondersteuning om de Operate & Maintain divisie van het bedrijf qua organisatiestructuur te optimaliseren en op de gewenste koers voor de toekomst te zetten. Mosa en zijn medewerkers zitten nog volop in het traject, maar Willem geeft nu al graag zijn bevindingen over de tot nu toe geboekte vooruitgang tijdens de samenwerking met SANGOO.

Tegen welke uitdagingen liep Mosa aan?

Door de enorme groei van het bedrijf drong zich een organisatorische verandering op. Maar als productiebedrijf met twee fabrieken hadden we moeite om dingen uit te rollen op de werkvloer. De aanwezige problematiek zat vooral in de prioriteitenstelling. Te snel en ondoordacht ‘ja’ zeggen, zorgde wel vaker voor lastige situaties. Doordat consequente keuzes uitbleven, kwamen ook andere dingen in het gedrang.

In het kader van die problematiek dacht ik meteen aan Els en Stefaan om Mosa naar de nieuwe organisatiestructuur te begeleiden.

Els en Stefaan vinden de juiste balans tussen het theoretische en het pragmatische aspect van zo’n bedrijfsinterne omschakeling.”

Waarom koos Mosa voor SANGOO?

Tijdens mijn vorige job in een Belgisch bedrijf deden we al een beroep op de expertise van Els en Stefaan. Ze bezitten een grondige kennis van hoe een organisatie eigenlijk moet werken. Ze hanteren een pragmatische aanpak en weten hoe ze er in de praktijk voor kunnen zorgen dat iedereen zich gehoord en gewaardeerd voelt en ook daadwerkelijk kan bijdragen aan de transformatie.

Ook bij Mosa was het managementteam direct gewonnen voor de aanpak van SANGOO. Els en Stefaan vinden namelijk de juiste balans tussen het theoretische en het pragmatische aspect van zo’n bedrijfsinterne omschakeling. Tijdens de verkennende gesprekken was snel duidelijk dat de match er was en dat Els en Stefaan een grote meerwaarde konden betekenen voor Mosa.

Aan het begin van het traject lieten we het exacte pijnpunt nog in het midden. We gaven alleen mee hoe we de structuur van de organisatie wilden veranderen. Ik liet het aan Els en Stefaan over om met de teams in gesprek te gaan en te onderzoeken waar het schoentje wrong. Dat was de start van een traject waarbij de verschillende groepen potentiële problemen aankaartten. Het was dus zaak om te kijken hoe we ze konden vermijden en welke gevolgen er mogelijk aan vasthingen. Alles gebeurde altijd in afstemming met de betrokken partijen.

Welke verwachtingen had je van het traject met SANGOO?

Dat het sneller zou gaan … (lacht)

We verwachtten dat we het plan in de organisatie konden uitrollen. Ja, het duurde langer dan verwacht. Ik ben dan ook een ongedurig persoon. Maar de tijd die we als bedrijf namen om de nieuwe organisatiestructuur te integreren, was ook de tijd die nodig was. De teams bepaalden namelijk zelf het tempo.

Onze verwachtingen van het traject losten Els en Stefaan dus zeker in. Aan de snelheid die Mosa als organisatie kon dragen.

De reis met SANGOO is doelgericht, richtinggevend en leuk.”

Hoe beviel de samenwerking met SANGOO?

Aan de samenwerking met SANGOO hou ik een ontzettend positief gevoel over. Natuurlijk omdat we de gewenste resultaten boeken, maar zeker ook omdat Els en Stefaan je het gevoel geven dat je de enige klant bent. En dat is in de wereld van consultancy echt bewonderenswaardig. De reis met SANGOO is doelgericht, richtinggevend en leuk.

Werken met SANGOO betekent extra belasting, maar biedt tegelijk een rustpunt. Het gevoel van ontlasting.

Het is logisch dat zo’n traject van iedereen een extra inspanning vraagt om het reilen en zeilen in de organisatie te optimaliseren. Maar daar plukken we in ieder geval nu al, en zeker ook in de toekomst, de vruchten van.

Zo werkten Els en Stefaan samen met de denkgroepen flows uit voor verschillende scenario’s. Ze bieden de betrokken medewerkers houvast in situaties waar ze vroeger met de handen in het haar zaten en geen beslissingen namen. De flows helpen iedereen om bewuste, gefundeerde keuzes te maken.

Els en Stefaan zijn een kei in de vertaalslag van de theorie naar de praktijk.

Het duo is een USP an sich.”

Wat zijn volgens jou de USP’s van SANGOO?

Els en Stefaan springen eruit door hun unieke aanpak. Ze houden niet rigide vast aan een stramien, maar weten wel perfect waar ze naartoe willen. Ze onderscheiden zich omdat ze benaderbaar en flexibel zijn en klanten een gevoel van exclusiviteit geven.

Het duo is een USP an sich. Els is heel doel- en resultaatgericht. Stefaan staat eerder voor de psychologische benadering. De combinatie van die persoonlijkheden met de conceptuele aanpak is ontzettend krachtig. Els en Stefaan volgen een rode draad om resultaten te boeken, maar de gevolgde weg verloopt helemaal op maat van de organisatie. Dat is erg krachtig.

Bereikte SANGOO het beoogde resultaat?

Zeker en vast. Met Mosa hebben we nog een aantal fases te gaan, maar tot nu toe verloopt alles prima. Eens Els en Stefaan een beeld kregen van wat er schortte, gingen ze na welke aanpak het best bij Mosa paste. In onze organisatie speelt SANGOO de rol van katalysator. Coördineren en (bij)sturen. Els en Stefaan waken erover dat de vonk bij iedereen wakker blijft en verliezen op geen enkel moment het doel uit het oog.

Ze zorgen er ook bewust voor dat hun rol in de organisatie afneemt naarmate het traject vordert. Wel blijven ze over je schouder meekijken en sturen ze bij waar nodig.